Carsten Nicolai in S.M.A.K. te Gent

Carsten Nicolai, portrait (anti reflex version), 2004 (SMAK)
Op de tentoonstelling 'On the Sensations of Sound' van klankobjecten en geluidsinstallaties van hedendaagse kunstenaars in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden was de Duitse geluidskunstenaar Alva Noto, beter bekend onder Carsten Nicolai alvanoto.com afgelopen voorjaar al te horen samen met Suchan Kinoshita (NL/J), James Beckett (UK, Zim), John van Oostru m, Jochem van Tol en Der Wexel (NL).

Tijdens de zomer en het najaar 2008 zal het S.M.A.K. (SMAK) in Gent grotendeels in het teken van de collectie staan. Het is de bedoeling van deze collectiepresentatie om de nieuwe aankopen en schenkingen op een genereuze manier tentoon te stellen en ze samen met bestaande werken uit de collectie in hun historische, thematische of inhoudelijke context te plaatsen. Dit zal op een open en heldere manier gebeuren, zodat de bezoeker op een spontane manier inzicht krijgt in het wat, hoe en waarom van deze nieuwe aankopen. Een van de werken is van Nicolai. Het is het monumentale 'schilderij' "Portrait (Anti Reflex Version)" uit 2004. Hierin gebruikt Carsten Nicolai de magnetische band om het onzichtbare geluidssignaal dat door die band wordt gedragen, te tonen. De verticale banden zijn zo dicht tegen elkaar aangebracht dat het lijkt alsof het over een welbepaalde structuur gaat. Nicolai toonde in de tentoonstelling ‘Audio Visual Spaces’ in 2005 al een selectie werken waar hij op een uitermate precieze wijze op zoek gaat naar manieren om geluid zichtbaar te maken smak.

Werkelijk schitterende voorbeelden van geluidskunst van Nicolai zijn te horen op: raster-noton.net. "raster-noton. archiv für ton und nichtton" is meant to be a platform — a network covering the overlapping border areas of pop, art and science. emerged from the fusion of the two labels rastermusic and noton (in 1999) they realize music projects, publications and installation works. common idea behind all releases is an experimental approach — an amalgamation of sound, art and design.