Allora & Guillermo in S.M.A.K. te Gent

Jennifer Allora (°1974, USA) en Guillermo Calzadilla (°1971, Cuba) werken sinds 1995 samen. In hun werk verbinden ze elementen uit verschillende culturen en concepten. Vanuit hun achtergrond, zowel wetenschappelijk als artistiek, zoomen ze in op gangbare urbane, economische, politieke, esthetische en historische systemen. Hun interventies laten toe dat de kijker verbanden legt tussen elementen die op zich niets met elkaar te maken lijken te hebben en tot de verbeelding spreken. De werken van Allora & Calzadilla bevatten zowel spelelementen als een kritische dimensie. Ze formuleren vaak meervoudige voorstellen in de tentoonstellingsruimte, en maken zowel gebruik van sculptuur, fotografie, performance en film.

Tijdens de zomer en het najaar 2008 zal het S.M.A.K. grotendeels in het teken van de collectie staan. Op deze presentatie is ook het werk "Amphibious (Login-Logout)" uit 2005 te zien van Allora & Calzadilla. Dit werd opgenomen in de Pearl rivierdelta in China en volgt een groep schildpadden die op een houten stam gezet zijn en door de stroming meedrijven. De schildpadden drijven langzaam langs het snelle netwerk van zee en land, van import en export activiteiten. De traagheid contrasteert met de krachtige onderstroom van kapitaal en arbeid in het verstedelijkte gebied van de zeehaven, een plek in China die toegang zoekt tot de geglobaliseerde economie. De film is een soort documentaire waarbij de kijker alle commentaar onthouden wordt. Het beeld alterneert tussen het inzoomen op de schildpadden die vanuit de prehistorie lijken aangespoeld te zijn en de moderne, industriële zeehaven. Met de confrontatie tussen natuur en industrie, tussen verleden en heden, kaarten Allora en Calzadilla ecologische onderwerpen aan zonder enige vorm van oplossing te suggereren. Het werk is erg specifiek en komt voort uit en welbepaalde lokale, complexe situatie, maar deelt in die hoedanigheid net iets mee over een bredere problematiek, over economie, sociale netwerken en het zichtbaar maken van macht smak.be.

Het werk van Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla was al te zien in tal van internationale tentoonstellingen waaronder in de Biënnale van Venetië in 2004, de Biënnale van Lyon (2005), de Whitney Biënnale (2006), SMAK in Gent (2006) en onlangs in 2008 in het Stedelijk Museum Amsterdam stedelijk.nl.pdf. Museum Het Domein in Sittard heeft het bovenstaande werk in 2006 aangekocht!